Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Βλαχέρνας στην Άρτα και την επικείμενη εορτή στις 2 Ιουλίου, η Ορθοδοξία (ηλεκτρονική καθημερινή εφημερίδα) δημοσίευσε σχετικό άρθρο που αφορά στις εργασίες που πραγματοποίησε η εταιρεία συντήρησης έργων τέχνης και αγιογραφίες "ΔΙΗΝΕΚΕΣ" Θεοφιλάκος Π. & Γεωργιάδης Γ. Ο.Ε.

 
 

Η Ιερά Μονή Βλαχέρνας στην Άρτα ιδρύθηκε τον 10ο αι. και λαμβάνει την ονομασία της από την ξακουστή Παναγία των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για σημαντικό μνημείο, καθώς εδώ ασκήτευσαν επιφανή γυναικεία μέλη της οικογένειας των Κομνηνών Δουκάδων και ετάφησαν μέλη της οικογένειας των Κομνηνοδουκάδων ηγεμόνων της Ηπείρου.

Στο εσωτερικό του καθολικού διατηρούνται τοιχογραφίες στον τρούλο και το κεντρικό κλίτος οι οποίες αντιμετώπιζαν πλήθος φθορών όπως κάλυψη με μεταγενέστερα ασβεστοεπιχρίσματα, αιθάλη, αποκολλήσεις από την λιθοδομή και λοιπές φθορές. Κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης από την εταιρεία "ΔΙΗΝΕΚΕΣ"- ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ Π. & ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Γ. Ο.Ε. αποκαλύφθηκε ο ζωγραφικός διάκοσμος των τοιχογραφιών οπότε διαπιστώθηκε ότι οι τοιχογραφίες του τρούλου είναι νεώτερες και πιθανότατα τοποθετούνται στον 18ο αι. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι η παράσταση του Ευαγγελιστή Ιωάννη, που αποκαλύφθηκε στο νοτιοανατολικό σφαιρικό τρίγωνο του τρούλου, καθώς και οι αγιογραφίες στο κεντρικό κλίτος κάτω από τον τρούλο χρονολογούνται στον 13ο αι.

 

Στο άρθρο αναφέρονται ιστορικά στοιχεία της μονής, οι φθορές και οι εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στις τοιχογραφίες του καθολικού της μονής από την εταιρεία "ΔΙΗΝΕΚΕΣ".

Δείτε το άρθρο: https://www.orthodoxianewsagency.gr/ieres-mones/oloklirothike-i-syntirisi-stin-iera-moni-vlaxernas/