Πραγματοποιήσαμε τη συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων του στο καθολικό της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας στα Ιεροσόλυμα.

Η Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου, γνωστή και ως Ιερά Μονή «Μεγάλης Παναγίας» σημειώνεται ως Ιερά Μονή των «Σπουδαίων Μοναχών» και ανεγέρθη από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ηλία κατά το έτος 494 – 516 μ .Χ., στον τόπο που σύμφωνα με την παράδοση, στάθηκε η Θεοτόκος και παρακολουθούσε τη Σταύρωση του Ιησού, Υιού της και Κυρίου ημών στο Γολγοθά, ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η μονή, κατά την παράδοση η Παναγία έβγαλε «τη μεγάλη κραυγή» βλέποντας τον Υιό της στο Σταυρό.

Κατά τις επεμβάσεις συντήρησης που έγιναν στο τέμπλο πραγματοποιήθηκαν στερεωτικές εργασίες με κατάλληλες ρητίνες, εργασίες καθαρισμού της επιφάνειας του τέμπλου με χρήση κατάλληλων χημικών διαλυτών και μηχανικών μέσων, με σκοπό την αφαίρεση των ρύπων και των μεταγενέστερων υλικών. Κατά τον καθαρισμό και με τη δέουσα προσοχή απομακρύνθηκε το πυκνό στρώμα αιθάλης και ρύπων, οι μεταγενέστερες χρωματικές επεμβάσεις, το οξειδωμένο βερνίκι και αναδείχθηκε το φύλλο χρυσού των ξυλόγλυπτων διακοσμήσεων. Οι εργασίες συντήρησης ολοκληρώθηκαν με την αισθητική αποκατάσταση του τέμπλου και πραγματοποιήθηκε συμπλήρωση των απωλειών στο φύλλο χρυσού με αυθεντικό φύλλο χρυσού. Οι εργασίες έγιναν σύμφωνα με τη σύγχρονη δεοντολογία της συντήρησης και με σεβασμό στην καλλιτεχνική και ιστορική αξία του σημαντικού αυτού εκκλησιαστικού κειμηλίου.
Ταυτόχρονα με τη συντήρηση του τέμπλου, έγινε η συντήρηση των εικόνων του και πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης, καθαρισμού και αισθητικής αποκατάστασης.