Πραγματοποιήσαμε εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κοίμησης της Θεοτόκου Μάντζαρη στην Εύβοια.

Το καθολικό της Ιεράς Μονής Κοίμησης της Θεοτόκου Μάντζαρη χρονολογείται τον 14ο αιώνα και ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης σταυρεπίστεγης θολωτής βασιλικής. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος του καθολικού εντάσσεται στην υστεροβυζαντινή περίοδο και αποτελεί σημαντική πολιτιστική κληρονομιά. Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξεχωρίζουν οι τρεις δεσποτικές εικόνες της Παναγίας, του Χριστού και του Ιωάννη του Προδρόμου, που ανάγονται στον 16ο αιώνα.

Οι τοιχογραφίες καλύπτονταν από πυκνό στρώμα αιθάλης και άλατα σε έντονο βαθμό με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτες οι παραστάσεις. Επιπλέον το υπόστρωμα των τοιχογραφιών παρουσίαζε φθορές και ήταν επείγουσα η συντήρηση των τοιχογραφιών. Σε συνέχεια των αναστηλωτικών εργασιών αποκατάστασης της τοιχοδομής και της στέγης στο καθολικό, προκειμένου να στερεωθεί και να αναδειχθεί αισθητικά το σύνολο του τοιχογραφικού διακόσμου του καθολικού πραγματοποιήσαμε εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών.

Οι εργασίες έγιναν με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχιαοτήτων Ευβοίας.